2015 m. liepos 28 d., antradienis

Vienmetės - kaipgi be jų

Apie vienmetes yra nemažai skirtingų nuomonių - vieni želdintojai jas įvardina kaip daug darbo ir priežiūros reikalingas, nelabai suderinamas su tingaus ir racionalaus sodo idėja, kiti siūlo vienmečiais augalais užkamšyti jauno gėlyno tuščias vietas, laukiant, kol paaugs daugiamečiai. Na, o aš vienareikšmės nuomonės neturiu. Vasarai ritantis link galo, kai pabosta nuolatinis žiedų skabymas, tręšimas ir laistymas - pradedu mintyti, kad gal ir nereikia tų visokių pelargonijų ir panašių grožių, bet kiekvieną pavasarį vis neatsilaikau prieš jų grožį. Turbūt nėr kitos tiek gausiai ir nuolat žydinčių augalų kategorijos, kaip vienmetės. Ir - be jokios abejonės, želdinant balkonus ar palanges-jos nepakeičiamos. Kitas klausimas, kiek ir kam reikia tų apželdintų palangių - dalis puikiausiai apsieina ir be to.
Užėjus šiemetiniam žioplinėjimo po turgaus gėlių skyrių periodui, tvardžiausi smarkiai, ir pirkau tikrai nedaug - šlamučių deriniams, kažkokią vykusią žioveinio? atmainą, ir kokias tai rožines ramunes už nemažą kainą, bet visiskai niekam tikusias - anos ilsisi kompostinėje. A, dar porą margenių ir keletą verbenų. Pelargonijomis apsirūpinau senukuose.
Na ir ką - vienareikšmiškai - didžioji dalis džiugina. Mažytis žioveiniukas? -pradžioj suporuotas su pelargonija - dėl artimų, derančių atspalvių - neilgai trukus okupavo visą vazoną? ar kaip kitaip pavadint tą daiktą, kurį paveldėjom pirkdami sodą, išmest ranka nekyla, nors grožio kokio tai irgi ne prūdai. Bet ai, lai būna, užeis įkvėpimas - patiuninguosiu gal kaip nors.
Štai tas gražuolis - žioveinis (jei neklystu) - turgaus bobutė jo pavadinimo neišdavė..



Verbena su šlamučiu
 
Šlamutis be verbenos
 
 Eksperimentinis žioveinio, pelargonijos ir šlamučio derinys ant palangės
 

 Pelargonija ant šaligatvio plytelkų - kurios kol kas be vietos  - vis gražiau, nei krūva be pelargonijų :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą