2015 m. balandžio 15 d., trečiadienis

Dracenos dauginimas

Myliu kambarines gėles, kaip ir visus kitus augalus - daug metų, ir auginu ilgai, bet pastaraisiais metais buvau atsikračius visais žaliaisiais namų draugais. Priežastis paprasta - namuose apsigyvenus mažam žmogeliui, viskas, kas žalia ir pasiekiama, negailestingai draskoma, kas dūžta - daužoma, kas lūžta - laužoma, o jei nelaužoma, tai bent bandoma sulaužyti. Palangės mūsų gan žemai, tad neapsikentus tokio niokojimo, kambarinių augalų atsisakiau. Bet prieš kurį laiką nusipirkau draceną, mat per laiką be kambarinių gėlių tie niokojimai pasimiršo, o namai kaip tai patys ėmė prašytis žalumos ne tik visokiu pomidorų daigų pavidalu, o ir įprastesnės namams, o ne daržui.
Taigi, parsinešiau tą mažą augalėlį, apgyvendinau ant vonios kamb. palangės, ir tiek to vargo. Ta dracena išbujojo, gerokai paaugo, išnešiau kitur - ir kaip man ji patiko - priežiūros minimaliai, atrodo gražiai, sumąsčiau, kad norėtųsi jų daugiau. Pasidairius parduotuvėse, nemaloniai nustebino - kiek mano atmintis mena - paaugusios eurinės kainos. Ką daro pataupus namų ūkis - ogi daugina patikusį daiktą pats. Su dracenomis tokios patirties neturėjau, pasižvalgiau literatūroje, perskaičiau, kad reikia tiesiog atskirti vieną iš viršūnių, galima net ir su kotu, ir merkti vandenin, o per 3 mėn. atsiras šaknelės, tada sodint žemėn. Elementaru.
Padariau panašiai - viršūnę įmerkiau vandenin, pastačiau nekaitinamoje saulės vietoje, o kotą įsmeigiau į vazonėlį, drėgnon žemėn, uždengiau celofaniniu maišeliu ir- vonion, ant palangės - ten šilta, bet saulė nekepina.
Neprireikė laukt nei tų trijų mėnesių - rezultatas išlindo po trijų savaičių:
 
 
Laiminga mama:

Jauniausia panelė mūsų namų aplinką pakeitė kardinaliai - tenko atsisakyt ne tik gėlių, bet ir baldų rankenėlių,  stiklinių žvakidžių, kabančių auskarų, karolių, ir dar krūvos smulkmenų, kurios kasdienybę papuošia lašeliu estetikos..
Dabar net ir paprasta puokštė ar gėlės žiedas namuose - yra retas, saugotinas ir godotinas objektas, ypač pastatytas vietose, kurios matomos, kad džiugintų, bet lygiai taip pat ir pakankamai pasiekiamos, kad taptų ypač patraukliomis mažoms rankytėms.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą